Hva er vektorisert grafikk?

I farta?

For å lage en vektorisert logo må du benytte programmer som Adobe Illustrator og Corel Draw og lagre til filtyper som: .ai, .cdr, .pdf, .eps, .svg. Obs: Å lagre et bilde laget i photoshop som eps/pdf betyr ikke at den er vektorisert!

Noen av filtypene som ikke kan inneholde vektorisert informasjon: bmp, jpg, gif, png m.m.

Hva er en vektorisert logo/grafikk?

Når du kommer i kontakt med oss, eller andre byråer, blir du gjerne spurt om å sende inn en “vektorisert” logo-fil for å få produsert saker og ting. Det er lett å si, men ikke alltid så lett å forstå hva en mener med det.

Bilderesultat for bitmap vs vector

Kort fortalt er en vektorisert grafikk en grafikk som kan “blåses” opp i hvilken som helst fysisk størrelse, uten å miste kvaliteten.

I bildet til høyre her, ser du en såkalt “punktgrafikk” bokstav, kontra en “vektor” bokstav. Når de skaleres opp vil vektor alltid ha fine, jevne kanter, mens punktgrafikk bokstaven vil bli mer og mer kantete / pikselert.

Punktgrafikk-filer er rene bildefiler som kun ser bra ut i sin orginale størrelse, og er i hovedsak for web-bruk (nettsider, facebook, etc). Punktgrafikk er et “rutenett” av fargepunkter (piksler).

Vektorgrafikk derimot er ment for fysisk produksjon – men også nå i nyere tider med klarere og skarpere skjermer for web bruk. Her er det ikke et rutenett som inneholder fargekoder, men heller en form med farge.

Visst du ønsker å lese om det i et mer teknisk format, kan du se her (engelsk): https://en.wikipedia.org/wiki/Vector_graphics

Hva betyr dette for produksjon?

Vi bruker maskiner som kan printe store format, og vi har maskiner som skjærer ut former av folie m.m.

Visst du ønsker logoen din på en bil, men som med de fleste bildekor vil du ha bare logoen din visende, ikke med en annen bakgrunn enn selve bilen. Da må logoen skjæres ut av foliefarger, eller et print. Her må vektor-data inn i bildet: vektorer definerer baner og former som skjæremaskiner kan lese og skjære langs. Punktgrafikk filer (bilder) har ikke denne informasjonen.

Det samme gjelder merker til å trykke på klær: uten en vektorisert logo, er det ikke alltid mulig å produsere merkene i forventet kvalitet. Bilder kan alltid printes, men resulterende kvalitet er ikke nødvendigvis slik du hadde forestilt deg det.

Om du ønsker en plakat eller en større banner med logo på, så vil en vektorisert logo gjøre at den ser bra ut uansett hvor stort.

Hvilke programmer kan lage vektoriserte filer?

En håndfull programmer har denne egenskapen:

  • Adobe Illustrator (betalt)
  • Adobe InDesign (betalt)
  • CorelDraw (betalt)
  • InkScape (gratis)

Dvs, Adobe Photoshop kan ikke lage vektorgrafikk.

Men hva med fotografier som jeg vil ha i stort format?

Her kommer vi til det som heter oppløsning. Bildene du ser i nettleseren din her, og generelt sett på nettet, har ofte en oppløsning på 72 – 96 PPI/DPI. Det har ingenting å si for selve bildet en ser på skjermen (du vil ikke se forskjell på et bilde med 1000 DPI og et med 72 DPI, på en dataskjerm) men det har noe å si for kvaliteten når vi printer det.

Et godt speilrefleks kamera, og til og med enkelte mobil-kameraer, tar bilder som vil se bra ut i trykk – vi har som en grei regel at 300 DPI vil fungere fint. 150 DPI kan gå for mindre trykk.

 

I de fleste tilfeller, har du tatt bildet med et speilrefleks kamera, eller annet kvalitetsutstyr, vil det være bra nok for printing.

 

Det er derimot ikke alltid så enkelt at en høy DPI = topp kvalitet, for det kommer andre faktorer inn. Om du ønsker å vite mer om hvordan slikt fungerer teknisk, kan du lese her: http://www.rideau-info.com/photos/mythdpi.html

Jeg har ikke mulighet for å gjøre dette selv!

Derfor er vi her! Vi har svært kompetente grafikere som står klar til å hjelpe deg med å utforme logo og/eller annet design du behøver. Om du allerede har en logo -men bare som et bilde – kan vi vektorisere den for deg. Vi har alle redskapene og kompetansen som trengs – bare ta kontakt.

Du kan også sende inn til oss det du har fra før av, så tar vi en vurdering av materialet og gir deg en tilbakemelding på hva vi anbefalerhelt gratis!

email Send oss en epost!